Vakantieverhuurplatform Airbnb heeft in de eerste drie maanden van dit jaar geprofiteerd van de opheffing van coronabeperkingen in verschillende landen, waaronder thuisland de Verenigde Staten. Het bedrijf noteerde voor 10,3 miljard dollar (8,5 miljard euro) aan boekingen - ruim de helft meer dan in het eerste kwartaal van vorig jaar, toen de coronacrisis begon en de reiswereld vrijwel tot stilstand kwam.

Het bedrijf zegt verder dat de situatie elke maand verder verbetert. Zo werd er in april alweer meer geboekt dan in maart. "Het herstel in de eerste twee kwartalen overtreft onze eigen verwachtingen", laat het Amerikaanse bedrijf weten. Desondanks spreekt Airbnb geen verwachtingen voor het lopende kwartaal uit, vanwege de voortdurende impact van de coronamaatregelen.

De omzet van Airbnb steeg met 5 procent tot 887 miljoen dollar. Bijna 60 procent daarvan kwam uit de VS, waar mensen ervoor kiezen om een tijdje ergens anders heen te gaan nu ze toch op afstand kunnen werken. Bijna een kwart van de boekingen was voor vier weken of langer. Ook de ruime beschikbaarheid van vaccins leidt ertoe dat Amerikanen weer meer reizen.

Ondanks de opleving lijdt Airbnb nog wel verlies: een kleine 1,2 miljard dollar. Dat is aanzienlijk meer dan een jaar eerder, doordat het bedrijf leningen afbetaalde die het tijdens de pandemie had afgesloten.

Airbnb gaf minder uit aan marketing, maar moet die uitgaven mogelijk weer opvoeren. Concurrenten Booking.com en Expedia hebben allebei laten weten te willen groeien in de verhuur van zogeheten alternatieve accommodatie. Die categorie omvat onder meer de verhuur van kamers in woningen of hele woningen en is juist het segment waarin Airbnb de grootste is.