Het Amerikaanse techbedrijf Facebook wil zijn cryptomunt diem, die vroeger libra heette, later dit jaar lanceren als een munt die ondersteund wordt door de Amerikaanse dollar. Oorspronkelijk moest de munt vrijwel alle valuta wereldwijd overkoepelen, maar dat project stuitte op te veel weerstand.

Facebook probeerde de afgelopen maanden om met de diem voet aan de grond te krijgen in Zwitserland, waar ook het hoofdkantoor van het Diem-project gevestigd zou zijn, maar kreeg nog niet de nodige toelatingen. Daarom besliste het bedrijf om zo goed als al zijn activiteiten te verhuizen naar de Verenigde Staten en de munt vast te haken aan de Amerikaanse dollar.

De diem moet een zogenoemde stablecoin worden. Dat betekent dat de munt zich in grote mate spiegelt aan de waarde van de onderliggende munt, in dit geval de dollar. Dat zorgt ervoor dat de diem minder grote sprongen zal maken dan bijvoorbeeld de bitcoin en andere munten.

Toen Facebook het Libra-project in 2019 aankondigde, wilde het bedrijf al meteen zo'n stablecoin ontwikkelen. In het begin wilde het die vasthaken aan een mandje van verschillende wereldmunten en de waarde van de munt zou dan een weerspiegeling van het gemiddelde van al die munten zijn.

Dat stuitte echter in heel wat landen op weerstand, omdat overheden vreesden dat een digitale munt die wordt uitgegeven door een privébedrijf de macht van centrale banken kon ondermijnen en op termijn de waarde van andere munten onderuit kon halen. Eind 2020 veranderde de munt van naam.

De diem zal worden uitgegeven door de bank Silvergate Capital, die al een naam heeft opgebouwd in de cryptowereld. Naast Facebook en Silvergate zijn nog 24 andere bedrijven en non-profitgroepen betrokken bij het project.