De Europese Commissie delft het onderspit in een zaak die ze had aangespannen tegen de Amerikaanse multinational Amazon. De Commissie vond dat het bedrijf te weinig belastingen betaalde door een constructie in Luxemburg, maar het Gerecht van de Europese Unie zegt dat daar te weinig bewijs voor is.

De zaak draait om een belastingvoordeel van 250 miljoen euro dat Amazon in Luxemburg gekregen zou hebben, een zogenoemde ruling. Dat is volgens de Commissie illegale staatssteun, maar het Gerecht gaat daar niet in mee. Dat vindt dat de Commissie te weinig bewijs heeft aangedragen voor de beschuldiging.

In een andere zaak, waar de Europese Commissie tegenover de energiereus ENGIE stond, geeft het Gerecht de Commissie dan wel weer gelijk. In dit geval zou wel degelijk vastgesteld kunnen worden dat het bedrijf in Luxemburg te weinig belastingen betaalde in vergelijking met "een normale belastingsituatie". Het gaat om een voordeel van 120 miljoen euro.

Zowel de Commissie als ENGIE kan nog in beroep gaan bij het Europees Hof van Justitie. Of een van beide partijen dat gaat doen, is nog niet duidelijk.