Olie- en gasproducent Shell zal halverwege het volgende decennium voor de helft schone energie leveren. Als dat het bedrijf niet lukt, dan heeft zowel Shell als de maatschappij een probleem. Dat zei topman Ben van Beurden in een interview met de Amerikaanse nieuwssite Axios.

Shell heeft als doel om halverwege deze eeuw per saldo geen CO2 meer uit te stoten. Daarvoor wil het bedrijf niet alleen minder olie en gas en meer hernieuwbare energie produceren, maar ook CO2 afvangen en waterstof produceren.

Als het bedrijf zijn activiteiten niet aanpast, wordt het vroeg of laat ingehaald door de realiteit, zo stelt Van Beurden. Hij voegt eraan toe dat de duurzame plannen van Shell zeker ook in het eigen belang zijn en dat het bedrijf niet verduurzaamt uit pr-overwegingen.

Zowel het afvangen van CO2 als de productie van waterstof staat nog in de kinderschoenen. Bovendien vinden milieuorganisaties en sommige aandeelhouders de toezeggingen van het concern niet ver genoeg gaan.

Van Beurden vindt het echter te makkelijk om alle druk bij Shell te leggen. "Als je van fossiele brandstoffen af wil, moet je iets aan het gebruik doen, niet aan de productie." Bovendien willen mensen volgens hem te vaak meteen resultaat zien. Van Beurden waarschuwt dat ze er niet op moeten rekenen dat het bedrijf "morgen gaat stoppen met de verkoop van diesel".

De Shell-topman waarschuwde al eerder dat een beperking van de gas- en olieproductie niet de oplossing is. Zo had hij kritiek op de boorstop die de Amerikaanse president Joe Biden heeft afgekondigd. Volgens Van Beurden leidt dat alleen maar tot meer olie-import. "We zullen ons richten op de vraagkant en de aanbodkant zal dan vanzelf volgen."