De verschillen tussen bedrijven die tijdens de lockdown goed en slecht draaien, worden steeds groter, constateert de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) vrijdag. De vereniging ziet dat ondernemers die hard geraakt zijn door de pandemie, bijvoorbeeld de horeca en reissector, steeds minder krediet aanvragen. Het aantal bedrijven dat grotere leningen van meer dan 1 miljoen euro aangaat, groeit juist.

Daardoor wordt door bedrijven weliswaar steeds meer geld geleend, maar dat betekent niet dat het met de gehele economie ook beter gaat. Zo is het beeld bij bijvoorbeeld winkels, reisbureaus en restaurants "nog altijd niet rooskleurig", zegt NVB-voorzitter Chris Buijink.

"Ondernemers in getroffen sectoren lijken minder krediet aan te vragen, omdat hun vooruitzichten onzeker zijn en zij nu geen extra schuld willen aangaan. Voor hen is het essentieel dat er snel duidelijkheid komt."

Sinds de start van de coronacrisis hebben banken voor 51,1 miljard euro krediet verleend aan in totaal 56.000 bedrijven. Dat is ruim 6,8 miljard euro meer dan een maand geleden. Ook hebben sinds de uitbraak van de pandemie vorig jaar 129.000 bedrijven een betaalpauze gekregen.

Banken zijn tijdens de pandemie ook coulant geweest voor consumenten. Zij konden eveneens een betaalpauze krijgen. 26.000 klanten hebben tijdelijk geen aflossing hoeven doen op hun hypotheek, terwijl 12.000 klanten een pauze kregen bij het aflossen van consumptief krediet.