De Europese Commissie wil twaalfhonderd ontslagen KLM-medewerkers helpen om een nieuwe baan te vinden en trekt daar 5 miljoen euro voor uit. Daarmee betaalt de Commissie opleidingen of ondersteunt ze de mensen om hun eigen zaak te beginnen. Het plan moet wel nog goedgekeurd worden door het Europees Parlement en de Europese Raad.

Met het geld kunnen de ontslagen werknemers advies krijgen over de zoektocht naar een nieuwe baan, heroriënteringsopleidingen volgen of steun ontvangen om een eigen bedrijf op te starten. Voor een deel zouden ook reis- en woonkosten betaald worden als dat nodig blijkt voor een nieuwe baan.

Het volledige plan kost 8,4 miljoen euro. KLM meldt dat het de overige ruim 3 miljoen euro zelf bijlegt. "KLM moet als gevolg van de COVID-19-crisis een groot aantal medewerkers laten vertrekken en een deel van de activiteiten in het sociaal plan kwamen in aanmerking voor een subsidie vanuit Brussel. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft daarom die subsidie aangevraagd en die is vandaag goedgekeurd", zegt KLM tegen NU.nl.

Naast KLM geeft de Europese Commissie ook geld aan de Finse luchtvaartmaatschappij Finnair. Daar gaat 2,9 miljoen euro naartoe voor vijfhonderd ontslagen personeelsleden. "We tonen hiermee in een moeilijke tijd solidariteit met zeventienhonderd werknemers van Finnair en KLM en proberen hen daarmee aan nieuw werk te helpen", zegt Europees Commissaris voor Werk Nicolas Schmit.

Door de coronacrisis moet KLM snijden in het personeelsbestand. Vorig jaar kondigde de luchtvaartmaatschappij al aan dat zo'n vijfduizend arbeidsplaatsen geschrapt zouden worden. Eerder dit jaar werd duidelijk dat er daar nog eens honderden bij komen.