Frankrijk stuurt donderdag twee patrouilleschepen naar de wateren rondom het eiland Jersey, dat Brits Kroonbezit is maar dicht bij de Franse kust ligt. Dat meldt de Franse krant Le Monde. Het is een reactie op het besluit van de Britten om twee marineschepen naar het eiland te sturen, in een alsmaar verder escalerende vete rond Franse vissers.

De onenigheid tussen Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk ontstond toen duidelijk werd dat de Britse autoriteiten 41 Franse vissers extra beperkingen hadden opgelegd. Ze zouden minder lang in de wateren rondom Jersey mogen vissen en bovendien maar een beperkt aantal vissoorten mogen vangen.

De Britten stellen dat dit voortkomt uit het Brexit-akkoord dat het VK en de Europese Unie eind vorig jaar sloten. Volgens de Fransen klopt dat niet en zijn het aanvullende regels, die de vissers eenzijdig door de Britten zijn opgelegd.

De Franse regering vindt de regels onaanvaardbaar en vreest bovendien dat andere Franse vissers ook met extra beperkingen te maken krijgen, als nu geen actie ondernomen wordt.

Parijs gaat dan ook niet akkoord met de extra regels en dreigt de stroomvoorziening van het eiland Jersey plat te leggen. Hoewel het eiland Brits kroonbezit is, gebruiken de inwoners Franse stroom die via een onderzeese kabel naar Jersey gaat.

Britse schipper lokt botsing uit met Fransman om visruzie bij Jersey
47
Britse schipper lokt botsing uit met Fransman om visruzie bij Jersey

Sommige vissers blokkeren haven

Ook protesteren vijftig tot zeventig Franse vissers donderdag tegen de Britse regels. Daarbij voeren sommigen met hun schepen de haven van Jerseys hoofdstad Saint Helier in, in een poging de haven te blokkeren. Rond 15 uur hadden ze zich weer teruggetrokken.

Het dreigement om de stroomvoorziening te stoppen, was tegen het zere been van de Britten, die besloten om twee marineschepen richting het eiland te sturen. De Fransen reageren daar nu op door ook twee patrouilleschepen te sturen.

Visserij was een belangrijk twistpunt tijdens de Brexit-onderhandelingen. Het ging daarbij om onder meer de vraag wie er zeggenschap had over welke vissers in Britse wateren mochten vissen.

De Europese Commissie verzocht beide partijen donderdag om rustig te blijven en in onderling overleg en op een kalme manier tot een oplossing te komen.