Het Verenigd Koninkrijk stuurt twee marineschepen naar het Britse eiland Jersey, op zo'n 20 kilometer van de Franse kust, vanwege het oplopende conflict met Frankrijk over visrechten. Het is volgens premier Boris Johnson een reactie op het dreigement van Frankrijk om de elektriciteitsverbinding met het eiland af te sluiten.

Dinsdag dreigde de Franse minister van Overzeese Gebiedsdelen Annick Girardin om de elektriciteit op het eiland af te sluiten als het VK niet stopt met het "tegenwerken van Franse vissers".

Johnson heeft woensdag zijn onvoorwaardelijke steun uitgesproken voor Jersey, dat technisch gezien geen deel uitmaakt van het VK, maar een Brits kroonbezit is. Hij benadrukt via zijn woordvoerder dat het sturen van twee marineschepen een voorzorgsmaatregel is.

Het visserijconflict moet volgens Johnson "snel deëscaleren". De regering van het VK noemde het Franse dreigement eerder op woensdag al "volstrekt onrechtvaardig" en "absoluut disproportioneel".

Vorige week verleende het VK 41 Franse vissersboten vergunningen om in de wateren rondom Jersey te vissen, maar verbond daaraan nieuwe toegangsvoorwaarden. Zo mogen ze minder lang in de wateren varen en wordt het vissen op bepaalde soorten verboden. Volgens de Franse minister zitten de Britten hiermee bewust de Franse vissers dwars en zijn die voorwaarden "eenzijdig" door de Britten ingevoerd en tegen de Brexit-afspraken.

Jersey bijna volledig afhankelijk van Franse stroom

De Franse minister reageerde woest en dreigt nu met het afsluiten van de elektriciteit naar Jersey, dat voor 95 procent afhankelijk is van stroom die via onderzeese kabels vanaf het Europese vasteland wordt geleverd. Op Jersey wonen zo'n 100.000 mensen.

De Europese Unie en Frankrijk hebben woensdag hun ongenoegen geuit over de nieuwe voorwaarden die de Britten stellen. De regering van Jersey liet daarop weten alleen maar de afspraken van de Brexit te volgen.