Cruiserederijen durven het weer aan om in Europese wateren vakanties aan te bieden. Holland America Line heeft van Griekse autoriteiten toestemming gekregen om vanaf 15 augustus cruises vanuit de havenstad Piraeus aan te bieden. De dochteronderneming van 's werelds grootste cruisebedrijf, Carnival Cruise Lines, is daarmee de recentste rederij waar toeristen dit jaar terechtkunnen voor pleziervaarten door de Middellandse Zee.

Vorige week vertrok een schip van de Italiaanse Carnival-dochter Costa Crociere voor het eerst sinds de coronacrisis met passagiers. De Costa Smeralda verliet zaterdag Savona voor een cruise van een week. Dit zomerseizoen rekent Costa erop met vier schepen vakantiebestemmingen in het Middellandse Zeegebied aan te doen. AIDA, een andere Europese aanbieder van cruises die onder het Amerikaanse concern valt, verwacht vanaf 23 mei weer reizen vanuit Griekenland aan te kunnen bieden.

Cruiserederijen horen bij de bedrijven die als eerste door de coronapandemie getroffen werden. In februari 2020 moesten alle opvarenden van het cruiseschip Diamond Princess noodgedwongen wekenlang aan boord blijven na een uitbraak van COVID-19. Ruim zevenhonderd mensen aan boord bleken te zijn besmet en enkele passagiers kwamen te overlijden. Land na land weigerde na de eerste corona-uitbraken nog cruiseschepen toe te laten.

Door alle reisrestricties leden Carnival en andere grote cruiseconcerns miljardenverliezen. Volgens Carnival hebben de uitbraken aan boord van schepen passagiers niet definitief afgeschrikt. Het bedrijf meldde in januari dat de vraag naar reizen voor de eerste helft van 2022 boven het niveau van 2019 ligt. Maar het zal nog tot 2023 duren voordat de markt volledig is hersteld, voorspelde topman Arnold Donald in een interview met zakenkrant Financial Times.