DEN HAAG - Een groot deel van de jongeren heeft minder over voor hun pensioen dan dat ze nu betalen. Ruim 40 procent van de jeugd wil tussen 6 en 10 procent van hun brutoloon opzij zetten voor hun oudedagsvoorziening en ruim eenvijfde niet meer dan 5 procent, terwijl alleen al de AOW-premie 18 procent van het brutosalaris bedraagt.

Dat blijkt uit een zaterdag gepubliceerd onderzoek van de stichting Pensioenkijker.nl en CNV Jongeren, waaraan ruim zevenhonderd 16- tot 28-jarigen hebben meegewerkt. Een kwart van hen stelde op dit moment nog geen pensioen op te bouwen. Ruim 40 procent van de jongeren heeft geen idee hoeveel zij nu aan hun oudedagsvoorziening kwijt zijn.

Bijna tweederde van de jongeren wil voor hun 65e verjaardag stoppen met werken en ongeveer de helft verwacht dat ook daadwerkelijk te realiseren. Een op de tien denkt door te moeten werken tot in de zeventig. Ruim 40 procent wil tijdens zijn pensioen net zoveel krijgen als het laatst verdiende loon en 30 procent is met 70 procent van het oude salaris tevreden.

Campagne

Volgens Pensioenkijker.nl heeft de jeugd een te rooskleurig beeld van het sparen voor de oude dag. De stichting, een samenwerkingsverband van onder meer de vakbeweging, werkgeversorganisaties, verzekeraars, pensioenfondsen en de Consumentenbond, begint daarom op 25 oktober een campagne met het motto 'Breng de toekomst dichterbij'. Bijvoorbeeld via radiospotjes en sms'jes wordt jongeren gevraagd nu na te denken “om ook straks een leuk leven te hebben”.