Het vliegveld Tegel vlak bij het centrum van Berlijn is met ingang van woensdag definitief geen luchthaven meer. De functies worden overgenomen door de nieuwe luchthaven Berlin-Brandenburg. Daarmee komt er een einde aan 115 jaar luchtvaartgeschiedenis op Tegel.

De geschiedenis als vliegveld begon rond 1906 toen er een hal voor zeppelins verrees. Begin jaren dertig van de vorige eeuw probeerden wetenschappers er raketten uit voor het naziregime.

In de Tweede Wereldoorlog maakte de Luftwaffe gebruik van het vliegveld. Voor de burgerluchtvaart diende het vliegveld van begin jaren zestig tot een half jaar geleden.

De deelstaat, gemeente, projectontwikkelaars en bouw staan te trappelen om in deze al een half jaar in onbruik zijnde ruimte een moderne duurzame wijk en een bedrijvenpark neer te zetten.

Ze gaan aan de slag met de overkoepelende onderneming Tegel Projekt GmbH. Die stelt in maximaal twintig jaar tijd "niet enkel een nieuwe wijk, maar een model te bouwen voor de slimme, duurzame en sociale stad van morgen".

De woonwijk wordt klimaatneutraal en betaalbaar voor de toekomstige bewoners. Er komt ook een bedrijvenpark voor mogelijk tot duizend ondernemingen. Het is de bedoeling dat dit allemaal begin jaren dertig van deze eeuw gestalte krijgt.

De nieuwe luchthaven Berlin-Brandenburg werd in oktober 2020 na een vertraging van ruim negen jaar en talloze kostenoverschrijdingen eindelijk in gebruik genomen.