Het Saoedische staatsoliebedrijf Saudi Aramco boekte in het eerste kwartaal van dit jaar 30 procent meer nettowinst dan een jaar geleden en kwam uit op 21,7 miljard dollar (18 miljard euro). Het bedrijf heeft dat te danken aan de stijgende olieprijzen en een verbeterd economisch klimaat nu de coronacrisis begint af te zwakken.

De olieprijzen zakten vorig jaar flink toen de coronacrisis net losbarstte, maar staan intussen weer bijna op recordniveaus. De prijs van een liter benzine is ondertussen nog maar een halve cent verwijderd van het recordniveau van 2012.

Daar profiteren de oliebedrijven van. De oliereus Saudi Aramco boekte in de eerste drie maanden van 2021 21,7 miljard dollar (18 miljard euro) nettowinst, 30 procent meer dan de 16,7 miljard van een jaar geleden. "Het wereldwijde economische herstel heeft de energiemarkten versterkt en heeft voor Aramco tot een sterk kwartaal geleid", zegt het bedrijf in zijn resultatenrapport.

Het bedrijf kreeg 18,3 miljard dollar meer binnen dan het uitgaf en produceerde 11,5 miljoen vaten olie per dag. De groep laat ook weten dat 85 procent van haar werknemers ondertussen gevaccineerd is tegen COVID-19.

Saudi Aramco trok in december vorig jaar naar de beurs voor 1,88 biljoen dollar, de grootste beursgang ooit. Intussen steeg het aandeel 6 procent en is het staatsbedrijf 1,89 biljoen dollar waard.