De wereldwijde omzet uit online handel is vorig jaar met 4 procent gestegen tot 26,7 biljoen dollar (22,2 biljoen euro), blijkt maandag uit cijfers van de VN-organisatie UNCTAD. De omzet van webhandel is daarmee groter dan het bruto binnenlands product (bbp) van de Verenigde Staten, de grootste economie ter wereld.

Consumenten zijn door de lockdowns vrijwel overal ter wereld massaal online gaan winkelen, zegt het VN-handelsorgaan. Bijna een vijfde van alle aankopen wereldwijd werd vorig jaar online gedaan. Dat aandeel was een jaar eerder nog 16 procent.

In China en Zuid-Korea werd vorig jaar bijna een kwart van de aankopen online gedaan en in het Verenigd Koninkrijk inmiddels ook. Met 14 procent is het aandeel in de Verenigde Staten nog relatief klein. Een jaar eerder ging het om een percentage van 11 procent.

Wel zijn er grote verschillen tussen branches, tekent UNCTAD aan. Onder andere deeldiensten in de transportsector hebben het juist moeilijk, doordat veel mensen nog steeds nauwelijks van huis gaan.

De groei van de online handel staat in schril contrast met de staat van de wereldeconomie als geheel. Die kende vorig jaar de sterkste krimp sinds 1940, het vroegste jaar waarvan UNCTAD over cijfers beschikt.