DEN HAAG - Marktleider Shell heeft zaterdag zijn adviesprijzen voor autobrandstoffen verder verlaagd. De belangrijkste benzines zijn 1 cent goedkoper geworden. Een liter euro ongelood komt daarmee op 1,379 euro en super plus kost nu 1,433 euro. De adviesprijs van diesel gaat van 1,099 euro naar 1,085 euro per liter.

Shell is al enige tijd de brandstofprijzen aan het verlagen, onder invloed van de dalende olieprijzen. Een liter euro ongelood kostte eind vorige maand nog meer dan 1,50 euro. Shell hanteert internationale productnoteringen om de prijs van autobrandstof te bepalen. Daarbij is de prijs van ruwe olie belangrijk.

Op de Amerikaanse olietermijnmarkt kwam de olieprijs vrijdag voor het eerst in drie maanden onder de 60 dollar. Later op de dag liep de prijs echter weer 1 procent op tot 60,55 dollar per vat (159 liter). Dat had te maken met de nieuwe orkaan Wilma, die een aantal oliemaatschappijen, waaronder BP en Chevron, in de Golf van Mexico dwong werknemers te evacueren en olieplatforms te sluiten.