Zaterdagmiddag zijn zo'n 180 proefreizigers naar Gran Canaria vertrokken voor een testvakantie. De reis naar het Spaanse eiland is de tweede proefvakantie die vanuit Nederland georganiseerd wordt. Eerder vertrokken 188 Nederlanders naar het Griekse eiland Rhodos.

De reisbureaus Corendon en TUI organiseren de vakantiereis naar het Spaanse eiland Gran Canaria. Daarmee willen de bedrijven tussen 1 en 8 mei onderzoeken hoe vakanties komende zomer, wanneer het coronavirus vermoedelijk nog onder ons zal zijn, vormgegeven kunnen worden.

Sunweb deed dat vorige week al op Rhodos, maar er is één groot verschil. "Het grootste verschil is dat de reizigers bij Sunweb het resort niet mochten verlaten. Bij ons mag dat wel", zei een Corendon-woordvoerder eerder deze maand tegen NU.nl.

Zo'n 68.000 geïnteresseerden hadden zich bij reisorganisatoren TUI en Corendon ingeschreven voor een proefvakantie. "Het is een enorm aantal wat vooral duidelijk maakt dat er een hele grote behoefte is om weer op zonvakantie te gaan", laat een TUI-woordvoerder weten.

De deelnemers moeten zich aan de geldende coronaregels houden. Op dit moment betekent dat onder meer onderling 1,5 meter afstand houden en mondkapjes dragen in alle openbare ruimtes. Dat moet dus ook in het hotel en bijvoorbeeld het openbaar vervoer. Ook mogen de deelnemers het eiland niet verlaten.

Op Gran Canaria is tussen 23.00 en 6.00 uur een avondklok van kracht. Kroegen en restaurants zijn tot die tijd open. Reizigers hoeven dus niet elke avond in het hotel te eten. Wel mogen er maximaal zes mensen (buiten) aan een tafel zitten en mag de horeca 75 procent van de capaciteit benutten.

De spelregels

  • Deelnemers moesten maximaal 72 uur voor vertrek een coronatest ondergaan. Alleen als zij negatief testen, mogen ze mee.
  • Ook wie al tegen COVID-19 gevaccineerd is, moest zich laten testen.
  • Groepen van maximaal acht personen konden zich inschrijven.
  • Iedereen wordt in zijn eigen bubbel overgevlogen naar het hotel.
  • De reis kost 800 euro.
  • Na thuiskomst moeten alle deelnemers tien dagen in quarantaine.
Proefvakantie Rhodos zit er op: 'Niet gevochten om bedjes'
204
Proefvakantie Rhodos zit er op: 'Niet gevochten om bedjes'