De prijzen voor huurwoningen in de vrije sector zijn in het afgelopen kwartaal harder gestegen in minder stedelijke gebieden dan midden in de stad. In Amsterdam en Amstelveen, twee gemeenten met relatief hoge huurprijzen, werden huurwoningen zelfs goedkoper. Dat melden Vastgoed Management Nederland (VGM NL) en makelaarsvereniging NVM donderdag in hun kwartaalupdate.

De reden voor die tweedeling is de coronapandemie, zegt VGM NL-voorzitter Eric Verweij, die een veranderde vraag ziet.

"Steden zijn minder aantrekkelijk geworden door onder meer het thuiswerken en de gesloten horeca en uitgaansactiviteiten, terwijl het buitengebied juist aantrekkelijker is doordat je voor dezelfde huurprijs bijvoorbeeld een extra kamer of buitenruimte krijgt." Ook het wegblijven van expats heeft gevolgen voor met name duurdere huurwoningen.

Woonhuizen in Nederland werden gemiddeld 5,9 procent duurder voor huurders, bij appartementen was de stijging 7,7 procent. Het aantal transacties ging op jaarbasis met een kwart omhoog. Dat komt onder meer doordat er veel nieuwbouw werd opgeleverd.

NVM-voorzitter Onno Hoes merkt daarbij wel op dat dit vooral woningen met een huur vanaf 1.000 euro per maand betreft. "Bouwen, zeker in het lagere segment en middensegment, is essentieel om de markt weer gezond te krijgen en de doorstroming van met name thuiswonenden naar huur en huur naar koop weer op gang te krijgen."