Treinreizigers en vervoerders ondervinden van woensdag tot en met zaterdag mogelijk zeer veel overlast vanwege acties van vakbond FNV Spoor, meldt ProRail. De vakbond voert actie omdat er nog geen akkoord is bereikt met de spoorwegbeheerder over een nieuwe cao.

Volgens FNV Spoor worden de acties van woensdag tot en met vrijdag van 6.00 uur tot 8.00 uur gevoerd. Het treinverkeer kan dan pas na die tijd worden opgestart en dat kost tijd, zegt ProRail. Daarom verwacht het bedrijf dat het treinverkeer die drie dagen tot in ieder geval 10.00 uur ontregeld zal zijn.

De acties bij posten voor verkeersleiders worden per regio gevoerd, waardoor in bepaalde regio's en daarbuiten minder of geen treinen kunnen rijden. ProRail adviseert om op deze dagen voor vertrek een reisplanner te raadplegen voor actuele reisinformatie.

Voor zaterdag is vanaf 5.00 uur een landelijke 24 uursstaking gepland. Als die actie doorgaat, is er de hele dag in het hele land geen treinverkeer mogelijk, benadrukt ProRail.

Waar en wanneer vinden de acties plaats?

  • Woensdag: Regio's Utrecht, Amsterdam en Alkmaar
  • Donderdag: Regio's Den Haag, Rotterdam, Dordrecht en Roosendaal
  • Vrijdag: Regio's Eindhoven, Maastricht, Arnhem, Zwolle en Groningen
  • Zaterdag: Landelijke 24 uursstaking gepland vanaf 5.00 uur

Bonden en ProRail onderhandelen al maanden

Na maanden van gezamenlijk overleg tussen CNV Vakmensen, VHS Railprofessionals en FNV Spoor deed ProRail op 1 maart een eindbod richting de drie bonden. Leden van CNV en VHS stemden daarmee in. Deze bonden stelden wel aanvullende eisen rond de regeling uit het eindbod omtrent eerder stoppen met werken.

De achterban van FNV verwierp het bod, waarna de bond ProRail een ultimatum stelde. Dat ultimatum wees ProRail af. Er is onder meer onenigheid over de looptijd van de cao en het percentage loonsverhoging.