Basic-Fit heeft in de eerste drie maanden van dit jaar 199.000 leden verloren. De sportschoolketen wijt dat aan de coronamaatregelen, waardoor de sportscholen noodgedwongen gesloten zijn. De keten zegt donderdag bij de publicatie van de eerstekwartaalcijfers te verwachten dat de Nederlandse filialen vanaf 11 mei weer open mogen.

In de eerste maanden van dit jaar was 94 procent van de in totaal 905 sportscholen van de keten dicht. Dat geldt voor de filialen in de voor Basic-Fit grootste markten Nederland, België en Frankrijk. In Spanje mochten de meeste sportscholen van de keten openblijven en in Luxemburg mochten de deuren vanaf 11 januari weer open.

Als gevolg daarvan daalde het aantal leden in de afgelopen maanden met 199.000 naar 1,8 miljoen. Ook financieel leed Basic-Fit onder de lockdown. De omzet daalde met 94 procent: van 137,5 miljoen euro in het eerste kwartaal van 2020 (net voor de uitbraak van de coronacrisis) naar 10,7 miljoen euro in de eerste drie maanden van dit jaar.

Volgens een woordvoerder van de keten van sportscholen is de terugloop in het aantal leden in de loop van het kwartaal wel minder groot geworden. Het aantal filialen bleef gelijk. Er kwam er een bij in Spanje en in België ging er juist een dicht.

Basic-Fit heeft in Nederland 211 sportscholen, in Frankrijk 447, in België 192, in Spanje 45 en in Luxemburg een tiental.