De groei van het aantal abonnees van Netflix is in het eerste kwartaal flink teruggevallen, blijkt dinsdag uit kwartaalcijfers. Het bedrijf kreeg er in die periode zo'n vier miljoen betalende klanten bij, maar analisten hadden op een aanwas van ruim zes miljoen gerekend. Ook zijn de vooruitzichten ongunstig.

Het Amerikaanse entertainmentbedrijf wordt harder geraakt door de versoepeling van coronamaatregelen in diverse landen dan kenners hadden voorzien. Ook lijkt Netflix de opmars van concurrerende streamingdiensten als Disney+, Amazon Prime Video en Apple TV+ flink te voelen.

In de laatste drie maanden van vorig jaar kwamen er nog 8,5 miljoen abonnees bij. In die periode zochten veel mensen hun toevlucht tot dramaseries als The Crown en The Queen's Gambit.

De omzet steeg van 5,8 miljard dollar (4,82 miljard euro) in het eerste kwartaal van 2020 naar 7,2 miljard dollar in het afgelopen kwartaal. Netflix boekte in de eerste drie maanden van dit jaar een winst van 1,7 miljard dollar, tegenover 709 miljoen dollar een jaar eerder.

Aandeel ging onderuit na bekendmaking kwartaalcijfers

Netflix rekent op een miljoen nieuwe abonnees in het lopende kwartaal. Dat komt volgens Amerikaanse media neer op de kleinste toename ooit. In 2013 kreeg de onderneming er in een kwartaal iets meer dan een miljoen klanten bij.

Beleggers zijn erg geschrokken van de cijfers. Het aandeel Netflix ging dinsdag dan ook flink onderuit.

Het bedrijf waarschuwde eerder al dat de groei van het bedrijf zou afnemen als mensen niet meer massaal thuis hoeven te zitten vanwege het coronavirus. Bovendien heeft de productie van veel films en series door de pandemie vertraging opgelopen. Mogelijk heeft ook dat de groei bij Netflix geremd.