Fabrikant van speelgoedauto's Matchbox wil een groenere koers varen en daarom onder meer miniatuurversies van populaire elektrische auto's maken. Zo komen er een mini-Tesla, een oplaadstationnetje en vrijwel volledig duurzame verpakkingen, heeft het bedrijf donderdag bekendgemaakt. Volgend jaar moeten de eerste e-autootjes op de markt komen.

Matchbox verkoopt al sinds 1953 speelgoedauto's en wil met zijn tijd meegaan door ook elektrische miniaturen te maken. Als eerste is de Tesla Roadster aan de beurt. Daarna komen er elektrische modellen van BMW, Nissan en Toyota. Ook maakt het bedrijf, dat jaarlijks zo'n veertig miljoen autootjes verkoopt, een minioplaadstation.

De mini-Roadster bestaat voor 99 procent uit hernieuwbaar materiaal en voor 1 procent uit roestvrij staal. Het autootje wordt niet in plastic verpakt, maar in een verpakking van papier en houtvezels.

Matchbox zegt tegen BBC News met de stap kinderen bewust te willen maken van de impact die autorijden op het milieu kan hebben. Daarnaast moet het bijdragen aan de doelstelling van moederbedrijf Mattel om in 2030 alle producten en verpakkingen van hernieuwbare materialen te maken.