China zou alle geboortebeperkingen moeten opheffen zodat Chinezen aangemoedigd worden om meer kinderen te krijgen. De bevolking van het land vergrijst sneller dan in ontwikkelde landen, zeggen onderzoekers van de Chinese centrale bank (PBOC). Daarnaast moeten Chinezen meer sparen om ouderen bij te kunnen staan.

Vergrijzing is geen nieuw probleem in China, want het aantal baby's daalt al jaren. In 2013 versoepelde de regering het eenkindbeleid dat eind jaren zeventig werd ingevoerd en sinds 2016 mogen families twee kinderen krijgen. Dat heeft niet geholpen de daling van het geboortecijfer om te buigen: het geboortecijfer was in 2019 het laagst sinds de stichting van de Volksrepubliek China in 1949.

De PBOC verwacht dat de beroepsbevolking van China tot 2025 jaarlijks met een half procent krimpt. In 2050 is de beroepsbevolking van het land volgens schattingen met meer dan 15 procent gekrompen.

Volgens de PBOC moet China meer investeren in de ontwikkeling van gebieden in het midden en westen van het land. Ook zou het land meer geld moeten steken in ontwikkelingslanden om te kunnen profiteren van hun arbeidskrachten. Verder zou het Chinese pensioenstelsel hervormd moeten worden.