Megafraudeur Bernie Madoff is woensdag op 82-jarige leeftijd overleden in de gevangenis. Dat meldt de Amerikaanse federale dienst van bewaring, de overheidsorganisatie die verantwoordelijk is voor de gevangenissen.

Madoff leidde jarenlang een piramidespel met beleggingen van mensen die daarbij tientallen miljarden dollars verloren. Hij gebruikte in essentie geld van nieuwe investeerders om eerdere investeerders uit te betalen. Hij beloofde rendementen van 10 procent per jaar en boekte in zeven jaar tijd maar drie keer verlies. Zelfs op het hoogtepunt van de financiële crisis in 2008 boekte zijn investeringsfonds een winst van 5,6 procent.

Een jaar later biechtte Madoff de jarenlange fraude op aan zijn zoons en werd hij gearresteerd. Hij werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van 150 jaar.

De fraude leidde tot een schade van naar schatting tussen de 19 en 65 miljard dollar (tussen de 16 en 54 miljard euro). Onder de duizenden slachtoffers van Madoff waren particulieren, liefdadigheidsinstellingen en pensioenfondsen. Ook Nederlandse beleggers zouden voor miljarden euro's zijn benadeeld.

Vorig jaar juni wees een rechter nog een verzoek van Madoff af om eerder te worden vrijgelaten. Hij zei toen stervende te zijn en ernstige nierklachten te hebben.

Madoff was jarenlang topman van de technologiebeurs Nasdaq en stond tot zijn bekentenis in 2009 bekend als een financieel zwaargewicht op Wall Street.