In navolging van Sunweb organiseren ook TUI en Corendon samen een proefreis. Dat melden de reisorganisaties woensdag. Begin mei vertrekken 180 reizigers naar het Spaanse Gran Canaria voor een achtdaagse all-inclusivevakantie.

De reisorganisaties worden bij het organiseren van de reis ondersteund door de ANVR en het RIVM. In tegenstelling tot de reis naar Rhodos van Sunweb, mogen de reizigers hun hotel wél verlaten. Geïnteresseerden kunnen zich vanaf maandag 19 april aanmelden.

Onafhankelijke onderzoekers die door de regering zijn ingehuurd, bekijken hoe de vakantiegangers zich op reis gedragen. De vraag is bijvoorbeeld of de reizigers zich aan de daar geldende basisregels houden, zoals handen wassen, mondkapjes dragen en afstand houden.

De bevindingen van het onderzoek naar Rhodos worden voorafgaand aan de reis naar Gran Canaria gepresenteerd, zodat eventuele conclusies van de eerste testvakantie "meegenomen kunnen worden", zegt het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Veel belangstelling voor eerste reis

Voor de eerste proefreis was grote belangstelling: 25.000 mensen hadden zich aangemeld voor de 189 beschikbare plaatsen. De vakantiegangers moeten voorafgaand aan de reis een negatieve PCR-test of iets vergelijkbaars laten zien, plus een negatieve sneltest. Bij thuiskomst moet dat nog eens, en moeten zij in thuisquarantaine.

Demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat de overheid van plan is dergelijke proefreizen ook uit te gaan voeren met andere vervoersmiddelen dan het vliegtuig, zoals de auto, trein of bus.

Nederlandse toeristen komen aan op Rhodos voor proefvakantie
84
Nederlandse toeristen komen aan op Rhodos voor proefvakantie