Beleggers in Nederland omschrijven zichzelf meer dan in voorgaande jaren als een bovengemiddeld goede belegger, zo concludeert de Autoriteit Financiële Markten (AFM) dinsdag in zijn jaarlijkse Consumentenmonitor Beleggen. Deze groep is bovendien bereid om geregeld meer risico's te nemen, zo waarschuwt de toezichthouder.

In combinatie met de toename van het aantal beleggers in Nederland heeft dit de toezichthouder ertoe aangezet om brokers te vragen extra zorgvuldig te zijn bij het accepteren van nieuwe klanten.

"We zijn er voor de kwetsbare consument, dus als we zulke ontwikkelingen signaleren dan zorgen we dat dit aangekaart wordt", zegt een woordvoerder tegen NU.nl.

Omdat de aandelenmarkt afgezien van een korte dip bij de uitbraak van de coronacrisis al tijden omhooggaat, is het makkelijk om winst te maken en je eigen kunde te overschatten. Bovendien wordt het steeds makkelijker om aandelen en ingewikkelder producten als opties te kopen, stelt de AFM.

Vooral jongeren gaan beleggen

Uit de Consumentenmonitor Beleggen blijkt dinsdag bovendien dat het aantal huishoudens dat aan beleggen doet vorig jaar met 11 procent is gestegen tot 1,6 miljoen.

Bij de circa 160.000 nieuwelingen op dit vlak lijkt de coronacrisis een rol te hebben gespeeld. Onderzoek van de AFM wijst uit dat veel mensen hiervoor meer tijd en geld beschikbaar hadden door de pandemie. In lockdownperiodes zaten veel mensen immers noodgedwongen thuis.

Ook konden veel mensen vorig jaar niet op vakantie, waardoor ze geld overhadden om bijvoorbeeld in aandelen te investeren. En omdat de spaarrentes al lang erg laag zijn, was beleggen een van de weinige manieren om echt rendement te kunnen boeken.

Wat volgens de AFM opvalt, is dat vooral jongeren ervoor kiezen om te gaan beleggen. Meer dan de helft van de startende beleggers is tussen de 18 en 34 jaar oud. Ook zijn de beginnelingen relatief hoog opgeleid en ze hebben doorgaans een kleiner vermogen dan de wat meer ervaren beleggers. Circa zes op de tien starters hebben minder dan 5.000 euro beschikbaar om te investeren.