Het Duitse begrotingstekort is vorig jaar door de coronacrisis opgelopen tot bijna 190 miljard euro. Voor het eerst sinds 2013 ging er bij de Duitse overheid meer geld uit dan er binnenkwam. Het is bovendien het grootste tekort sinds de eenwording, zo blijkt uit woensdag gepubliceerde gegevens.

De coronapandemie heeft ook diepe sporen nagelaten in de Duitse economie, hoewel de schade relatief gezien nog meevalt. Dat is voor een deel te danken aan de aanhoudend sterke export naar China.

De overheid gaf afgelopen jaar 1,7 biljoen euro uit, 12,1 procent meer dan een jaar eerder. Net als in Nederland heeft de overheid het bedrijfsleven financieel ondersteund in Duitsland. Aan de inkomstenkant kwam er 1,5 biljoen euro binnen, een afname van 3,5 procent aan belastinginkomsten.

De geldkraan blijft in Duitsland nog openstaan zolang de pandemie voortwoekert. De Duitse minister van Financiën Olaf Scholz zegde vorige maand toe alle financiële middelen in te zetten om het land uit de door corona veroorzaakte economische malaise te helpen.

Duitsland zit nu midden in een derde golf; onder meer de cafés en bioscopen blijven voorlopig nog gesloten.