VOORBURG - De bestedingen van de consumenten zijn in augustus voor de derde achtereenvolgende maand gestegen. Het volume van de consumptie nam met 0,8 procent toe in vergelijking met augustus vorig jaar. Dit meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag.

Vooral kleding, huishoudelijke apparaten en woninginrichting waren meer in trek dan een jaar geleden. Toch is de groei van de bestedingen nog niet voldoende om de dalingen van de eerste vijf maanden dit jaar te compenseren, aldus het CBS.

In juni en juli werden stijgingen van respectievelijk 0,3 procent en 0,5 procent genoteerd voor het volume van de consumentenbestedingen. Deze percentages zijn gecorrigeerd voor verschillen in het koopdagenpatroon.

De consument gaf in augustus aan goederen 1,1 procent meer uit. Dit komt neer op de sterkste stijging dit jaar. De opleving was het sterkst bij duurzame goederen (1,7 procent). In de eerste helft van dit jaar daalden de uitgaven hieraan nog fors. De uitgaven aan diensten groeiden in augustus met 0,6 procent.