EssilorLuxottica, maker van onder andere RayBan-zonnebrillen, mag geen documenten van Pearles moederbedrijf GrandVision inzien. Dat besliste de rechter in Amsterdam dinsdag. De partijen ruziën al langer over hoe GrandVision met de coronacrisis omgaat.

EssilorLuxottica sloot in juli 2019 een deal met GrandVision om het bedrijf voor 5,5 miljard euro over te nemen. Lang leek het goed te gaan, maar toen sloeg de coronacrisis toe en moesten de bedrijven maatregelen nemen om overeind te blijven.

EssilorLuxottica verwijt GrandVision nu bepaalde afspraken te hebben geschonden door tijdens de coronacrisis af te wijken van de "normale bedrijfsvoering". Zo heeft GrandVision winkels gesloten en andere bezuinigingen doorgevoerd. Het Frans-Italiaanse bedrijf wilde vervolgens documenten van GrandVision inzien om te bepalen hoe het bedrijf met de coronacrisis is omgegaan.

'Geen goede argumenten om documenten in te zien'

GrandVision wilde dat niet toestaan, waarop EssilorLuxottica naar de rechter stapte. In een kort geding besliste de rechter al dat EssilorLuxottica geen goede argumenten had om de documenten in te zien. Dat werd dinsdag bevestigd in hoger beroep.

GrandVision en zijn eigenaar, de investeringsmaatschappij HAL, spanden ondertussen een arbitragezaak aan in Genève, omdat EssilorLuxottica afspraken zou hebben geschonden. In die procedure zijn de partijen een beperkte inzage van documenten overeengekomen. Daarom had EssilorLuxottica geen rechtmatig belang bij het inzien van andere stukken.

Eind juli moet de deal rond zijn

De overname is intussen wel goedgekeurd door de Europese Commissie, op voorwaarde dat de optiekketen EyeWish niet wordt overgenomen. Anders zou het bedrijf te groot worden en de concurrentie belemmeren, vindt Brussel.

De vraag is alleen of de overname er nog wel komt. Door contractuele afspraken is de prijs ondertussen al opgelopen tot 7,3 miljard euro. Als de verkoop niet voor eind juli rond is, vervalt de deal en moet EssilorLuxottica 400 miljoen euro aan GrandVision betalen.

GrandVision laat in een reactie weten nog steeds te hopen dat de overname kan doorgaan. EssilorLuxottica heeft nog niet gereageerd.