De rechtbank van Haarlem heeft D-rt Groep, het moederbedrijf van de reisbureauketen D-reizen, dinsdag failliet verklaard. De rechter acht het bedrijf gezien het gebrek aan inkomsten niet in staat om te overleven. De medewerkers van D-rt Groep zijn inmiddels geïnformeerd over het faillissement, zo laat de onderneming weten.

Consumenten die vouchers hebben gekregen via D-reizen voor geannuleerde vakanties, zullen ongeacht het faillissement hun geld terugkrijgen van de Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR). De vouchers voor pakketreizen zijn gedekt door het garantiefonds, zo verzekert directeur Erik jan Reuver.

De SGR zal de gegevens van de betreffende klanten van D-reizen van de curator ontvangen. "Wij nemen dan contact met die klanten op om ze te laten weten wat in hun geval van toepassing is. Er zijn ook mensen die nog een lopende boeking hebben." Mensen met een voucher zullen hoe dan ook hun geld terug krijgen.

Lopende boekingen kunnen ook nog uitgevoerd worden, bijvoorbeeld voor een vakantie in het najaar.

Door het faillissement van D-rt Groep staan ruim 1.150 banen op de tocht bij D-reizen, dat 285 reisbureaus heeft. Een doorstart van het bedrijf wordt overwogen. De ondernemers die via de franchiseformule VakantieXperts werken, vallen buiten het faillissement.

"Het is een gitzwarte dag voor ons. Er zijn de afgelopen periode veel gesprekken geweest met partijen om tot een oplossing te komen", aldus D-reizen-CEO Jan Henne De Dijn. "Hopelijk komt er een doorstart zodat het bedrijf, in ieder geval deels, nog door kan."

D-reizen wijt het faillissement aan onder meer het uitblijven van het zogeheten voucherfonds. D-reizen betaalde klanten die aanbetalingen deden voor reizen die door touroperators werden geannuleerd wegens de coronacrisis niet terug. In plaats daarvan werden vouchers gegeven.

Dat mocht het bedrijf niet doen, bepaalde de rechter onlangs in een kort geding dat D-reizen tegen de Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR) en de Staat had aangespannen. Daarmee hoopte D-reizen af te dwingen dat de door de reisbureaus afgegeven vouchers ook gedekt zouden worden door het aanstaande voucherfonds.

Daarnaast zegden TUI en Corendon hun afspraken met D-reizen op, waardoor de reisbureauketen ook geen vakanties van die touroperators meer kan aanbieden. TUI stapte bovendien naar de rechter, omdat het geld terug wilde van D-reizen. De touroperator zei dat er al langere tijd signalen waren dat er "problemen zijn met de teruggave van reissommen aan reizigers van wie de vakantie is geannuleerd".

'Rampzalige dag voor de reiswereld'

De onenigheid tussen de touroperators en het reisbureau staat los van de garantie op de vouchers. CEO Steven van der Heijden van Corendon spreekt in reactie op het faillissement van D-reizen van een "rampzalige dag voor de reiswereld". Meer dan duizend mensen kunnen hun baan verliezen door het bankroet. "En zo'n beetje de helft van het aantal reisbureaus in Nederland verdwijnt uit het straatbeeld."

Het kort geding dat dinsdag zou dienen tussen TUI en D-reizen zal gezien het faillissement van de laatste, ook niet doorgaan, zo bevestigt een woordvoerder van TUI Nederland, die spreekt van "een enorme klap voor alle collega's in de reissector".

Consumenten die via de reisbureaus van D-reizen een TUI-vakantie hebben geboekt, kunnen zich bij de touroperator melden. "Via onze website, zodat wij contact met hen op kunnen nemen." Ook komt er een link met extra informatie over het faillissement van de reisbureaupartner online bij de grootste touroperator van Nederland.

D-reizen is ooit opgericht door Dirk van den Broek, van de supermarkten.