Paus Franciscus heeft zijn zegen urbi et orbi zondag uitgesproken in een met Nederlandse rozen versierde Sint-Pietersbasiliek in Vaticaanstad. Door de lockdown in Italië was er voor het tweede jaar op rij geen grootse Nederlandse rozenpracht op het Sint-Pietersplein op Paaszondag, zoals jarenlang het geval was. Desondanks gingen er duizenden rozen naar het Vaticaan.

Waar traditioneel zo'n dertig ton aan bloemen en planten vanuit Nederland naar het Sint-Pietersplein in Vaticaanstad wordt gestuurd voor de paasmis, werden de afgelopen tijd zo'n 7.500 rozen opgestuurd. Ruim duizend daarvan hadden als bestemming zorgcentra in de stad, de rest was voor de mis van paus Franciscus.

Bloemist Paul Deckers, sinds 2015 hoofdarrangeur van de Nederlandse bloemenhulde op het plein in Vaticaanstad, spreekt van een bescheiden bloemenversiering in de Sint-Pieter, "precies in de geest van waar we nu in zitten."

Vooral zogenoemde Avalanche-rozen in de kleuren roze en wit gingen naar Vaticaanstad. Op verzoek van het Vaticaan werden daar op de valreep gele rozen van een nieuwe soort aan toegevoegd. Deze soort rozen met de naam Momentum moet officieel nog op de markt komen, maar voor de paasmis maakte Deckers graag een uitzondering. "Het Vaticaan is gek op gele en witte bloemen, omdat zijn vlag wit met geel is."

Paus Franciscus zei in zijn traditionele paasboodschap dat de internationale gemeenschap coronavaccins met de armste landen moet delen. Verder prees de paus de zorg van het medisch personeel tijdens de coronacrisis en toonde hij sympathie voor jongeren die niet naar school kunnen en hun leeftijdsgenoten niet kunnen zien.

Paus houdt ingetogen paasmis in Sint-Pietersbasiliek
62
Paus houdt ingetogen paasmis in Sint-Pietersbasiliek