LONDEN - Werken is gezond. Mensen die vervroegd met pensioen gaan, leven gemiddeld niet langer, maar juist korter dan mensen die tot hun 65e blijven werken. Dat is gebleken uit onderzoek waarover het medische vakblad British Medical Journal vrijdag publiceert.

De wetenschappers deden onderzoek onder 3500 gepensioneerde werknemers van een fabriek van oliemaatschappij Shell in de Amerikaanse stad Houston. Ze volgden 26 jaar lang hun gezondheid, om te ontdekken of eerder stoppen met werken de levensverwachting kan verhogen.

Het tegendeel bleek het geval. Van de werknemers die op hun 55e stopten met werken, overleden er bijna twee keer zo veel binnen tien jaar na hun pensioen dan van de arbeiders die pas op 60- of 65-jarige leeftijd stopten. In het onderzoek werd rekening gehouden met verschillen in sociale status en tussen mannen en vrouwen.

De onderzoekers denken dat vervroegde uittreders gemiddeld eerder overlijden omdat veel mensen die eerder stoppen met werken, dat doen vanwege hun slechte gezondheid. Niettemin concluderen zij dat een vervroegd pensioen geen garantie biedt voor een langer of gezonder leven.