De Taiwanese chipproducent TSMC investeert de komende drie jaar het duizelingwekkende bedrag van 100 miljard dollar (85 miljard euro) om de chipproductie te vergroten, meldt nieuwsdienst Bloomberg. De uitbreiding is nodig om aan de almaar stijgende vraag te kunnen voldoen. Wereldwijd is er een groot tekort aan chips, waardoor onder meer autofabrikanten delen van hun productie tijdelijk hebben stilgezet.

De mega-investering van de Taiwanezen moet zorgen voor uitbreiding van de productiecapaciteit, onder meer door de opening van extra fabrieken en het aannemen van duizenden personeelsleden. TSMC is een van de grootste fabrikanten van chips wereldwijd.

Ook andere producenten hebben eerder al aangekondigd extra investeringen te doen. Zo maakte het Amerikaanse Intel vorige maand bekend 20 miljard dollar uit te trekken voor twee nieuwe fabrieken in de VS. Het Koreaanse Samsung wil, net als TSMC, ook 100 miljard dollar investeren, maar spreidt dit uit over tien jaar.

Chips worden in tal van producten gebruikt, waaronder auto's, smartphones en andere elektronica. De vraag is zo groot geworden, dat de producenten het niet kunnen bijbenen. Veel autofabrikanten, waaronder Ford, Tesla en Nissan hebben daarom sommige productielocaties tijdelijk gesloten. Volvo gaf ook aan dat de productiecapaciteit lager ligt door het chiptekort.