De Amerikaanse president Joe Biden wil miljoenen nieuwe banen creëren door 2 biljoen dollar (zo'n 1,7 biljoen euro) te investeren in het herstel van onder meer bruggen en wegen, kondigde hij in de nacht van woensdag op donderdag (Nederlandse tijd) aan. Het plan moet betaald worden door de vennootschapsbelasting te verhogen van 21 naar 28 procent.

Biden ziet het sinds zijn aantreden als president in januari als zijn missie om het land weer op de rails te krijgen na de economische schok die de coronapandemie wereldwijd teweegbracht. Eerder kwam hij al met een steunpakket van 1,9 biljoen dollar, waardoor alle Amerikanen tot 2.000 dollar opgestuurd kregen.

Nu komt daar nog eens 2 biljoen dollar bovenop. Met het zogenoemde American Jobs Plan wil Biden onder meer bruggen, wegen en havens bouwen en herstellen en zo miljoenen Amerikanen aan een baan helpen. Ook trekt hij 300 miljard dollar uit voor de bouw van sociale woningen en betere scholen. 400 miljard dollar gaat naar de zorg voor ouderen en gehandicapten.

Tot slot wil hij 500.000 laadpalen voor elektrische wagens laten bouwen voor 2030 en moeten tegen diezelfde tijd 50.000 voertuigen voor openbaar vervoer duurzaam zijn.

Om het plan te kunnen betalen, verhoogt Biden de vennootschapsbelasting van 21 naar 28 procent. Dat kwam hem meteen op forse kritiek van ondernemers te staan, maar hij verdedigde de verhoging door te stellen dat ze nog altijd flink minder betalen dan de 35 procent die ze tot 2017 verschuldigd waren. Zijn voorganger Donald Trump verlaagde die belastingen niet lang na zijn aantreden naar 21 procent.