De Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk slagen er waarschijnlijk niet in om vóór 2023 een handelsakkoord te sluiten, schrijft persbureau Bloomberg zaterdag op basis van ingewijden. De Amerikaanse president Joe Biden zou van mening zijn dat investeringen in de eigen economie en de moeizame verhouding met China nu meer prioriteit hebben.

De vertraging zou vooral een grote domper zijn voor de Britse premier Boris Johnson. Zijn visie voor het Verenigd Koninkrijk na de Brexit was voor een groot deel gericht op een innigere band met de VS. Hij benadrukte meermaals dat de Britse economie zou floreren als internationaal georiënteerde handelsnatie die de trans-Atlantische banden aanhaalt.

Ook is het Johnson - op een handelsdeal met Japan na - nog niet gelukt om tot omvangrijke handelsakkoorden met andere landen te komen. Wel werden ruim zestig handelsrelaties die de Britten eerder al via de EU met zogeheten derde landen hadden voortgezet.

Biden heeft dankzij een eerder aangenomen wet tot 1 juli 2021 de mogelijkheid om internationale handelsakkoorden versneld door het Congres te loodsen. Die speciale bevoegdheid wordt waarschijnlijk niet verlengd, omdat dit met het oog op de tussentijdse verkiezingen voor het Congres in 2022 te controversieel is. Een bron uit regeringskringen meldt aan Bloomberg dat de regering-Biden niet van plan is de nog overgebleven tijd te gebruiken voor een deal met het Verenigd Koninkrijk.

Het Britse ministerie voor internationale handel meldt nu dat een goede handelsdeal belangrijker is dan een snel akkoord. "Het VK heeft altijd duidelijk gemaakt dat een breed en voor beide landen gunstig akkoord belangrijker is dan een deal voor een vooraf gestelde deadline", aldus een woordvoerder.