Maandag 3 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Krantenberichten maken economische voorspellingen van DNB nauwkeuriger

Voorspellingen over de economische groei op korte termijn kunnen een stuk nauwkeuriger worden door het sentiment te meten op basis van krantenberichten, blijkt uit onderzoek van De Nederlandsche Bank (DNB). Onderzoekers van de centrale bank bekeken voor de nieuwe indicator ongeveer een miljoen krantenartikelen van Het Financieele Dagblad (FD) uit de afgelopen decennia.
Door NU.nl/ANP

DNB lette in het bijzonder op positieve en negatieve woorden in de berichten. Op die manier is het volgens de onderzoekers mogelijk om het sentiment vast te stellen, en dat kan volgens hen goed worden gebruikt bij het voorspellen van de economische groei.

In economische ramingen zit vrijwel altijd een zogeheten voorspelfout, maar met behulp van zo'n sentimentsindicator kunnen de afwijkingen met zo'n 10 tot 15 procent worden teruggedrongen, stellen de onderzoekers. Verder kwam naar voren dat de afname van de economische groei in de aanloop naar de financiële crisis van 2008-2009 al in 2007 is vastgesteld door de sentimentsindicator. Ook de coronacrisis kon tijdig worden opgepikt.

De onderzoekers laten in gesprek met het FD weten dat de resultaten overeenkomen met de uitkomsten van eerder buitenlands onderzoek. "Krantenberichten zijn een relevante bron voor het monitoren en voorspellen van de economie."


Lees meer over:

Economie

Aanbevolen artikelen