Zaterdag 1 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

OM vervolgt twee Nederlanders wegens illegale import teakhout uit Myanmar

Het Openbaar Ministerie (OM) daagt dit jaar zeker twee Nederlandse houthandelaren voor de rechter vanwege de illegale import van teakhout uit Myanmar. Dat heeft het OM woendag bekendgemaakt. Het is voor het eerst dat bestuurders daarvoor strafrechtelijk worden vervolgd. Ze kunnen een celstraf van zes jaar opgelegd krijgen, zegt hoofdofficier Guus Schram van het Functioneel Parket in het Het Financieele Dagblad (FD).
Door NU.nl

Hout uit Myanmar is omstreden, omdat niet te achterhalen zou zijn of het legaal op de markt is gekomen. De verdachten die het OM vervolgt, zouden een sluiproute via Tsjechië hebben gebruikt om Europese regelgeving te omzeilen.

Een van de twee bedrijven is al langere tijd actief bij de invoer van teakhout uit Myanmar. Vier jaar geleden kreeg het al een last onder dwangsom opgelegd van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.

Volgens Schram wil het OM met de vervolging het signaal afgeven dat justitie milieucriminaliteit harder aanpakt.

De Adviescommissie Vergunningverlening, Toezicht en Handhaving uitte begin deze maand nog kritiek op de aanpak van milieucriminaliteit in Nederland. De commissie constateerde dat die ondermaats is. Daardoor ontstaat onnodige milieu- en omgevingsschade, schreef de commissie in een rapport voor de Tweede Kamer.


Lees meer over:

Economierechter

Aanbevolen artikelen