ARTIS heeft 1,3 miljoen euro opgehaald met een crowdfundingcampagne. Eind januari begon deze campagne en de dierentuin laat dinsdag weten dat inmiddels ruim 27.000 donaties zijn binnengekomen.

Het ging onder meer om extra bestellingen in de webshop van ARTIS en speciale acties van ondernemers. Zo konden klanten bij verschillende supermarkten hun statiegeldbon doneren ten behoeve van de dierentuin.

Ook kwamen mensen bij de gesloten poorten van ARTIS enveloppen met een bijdrage afgeven, meldt de dierentuin.

De meeste donateurs willen dat het geld aan de dieren en verblijven besteed wordt. De Amsterdamse dierentuin geeft gehoor aan die wens.

Dierentuinen zijn in verband met de coronamaatregelen sinds half december gesloten voor het publiek. Volgens ARTIS kost de sluiting 60.000 euro per dag.

De Rotterdamse dierentuin Blijdorp organiseerde eerder een vergelijkbare actie om de lockdown te overleven en kreeg een miljoeneninjectie van de gemeente Rotterdam.

De landelijke overheid heeft een steunregeling voor dierentuinen opgetuigd. Maar omdat de zoos relatief hoge vaste lasten hebben, is volgens de parken meer geld nodig.