Bij IBM Nederland verdwijnen naar verwachting een kleine duizend banen. Het technologiebedrijf zou 560 arbeidsplaatsen in Nederland willen schrappen en nog eens 430 werknemers willen overplaatsen naar een nieuwe afsplitsing van IBM.

Vakbond CNV is eerder door het in Amsterdam gevestigde IBM geïnformeerd over de ingrepen. Volgens de vakbond wordt eerst een vrijwillige vertrekregeling opgetuigd. Daarna zal het bedrijf tot gedwongen ontslagen overgaan.

CNV vindt de reorganisatie te fors en erg triest voor de medewerkers die geraakt worden. Ook vindt de bond de aanpak van IBM dubieus.

Het gaat volgens CNV vooral om een specifieke passage uit het sociaal plan. Een werknemer krijgt van IBM namelijk veertien dagen de tijd om de vaststellingsovereenkomst van het ontslag te accepteren en daarmee van bepaalde 'voordelen' te profiteren. Maar wie tegen het ontslag in beroep gaat, verliest per direct dat recht. Werknemers vallen dan terug op de wettelijke transitievergoeding.

CNV noemt dit soort praktijken al jaren onacceptabel. Een werknemer hoort volgens de bond zonder consequenties in beroep te kunnen gaan. De zet van IBM is overigens wel legaal, zegt een woordvoerder van de vakbond tegen NU.nl. "Pas als een vakbondslid en werknemer besluiten dit aan te vechten bij de rechter, hebben we een poot om op te staan. Veel van onze leden bij IBM willen echter niet in het verweer komen."

Bedrijf belooft te investeren in opleiding van personeel

Een woordvoerder van IBM wilde niet in detail reageren. In een verklaring zegt hij wel dat beslissingen over arbeidsplaatsen worden genomen om uiteindelijk klanten zo goed mogelijk te kunnen ondersteunen. Het geld dat wordt bespaard, wordt geherinvesteerd. IBM benadrukt verder "significant" te investeren in de opleiding en ontwikkeling van het personeel.

Het concern heeft ook in andere landen al stevig ingegrepen. In totaal verdwijnen in Europa achtduizend tot tienduizend banen bij IBM. Met de ingrepen moeten de kosten worden verlaagd bij de langzaam groeiende IT-dienstentak. IBM telde eind vorig jaar wereldwijd 350.000 werknemers. Het bedrijf heeft vestigingen in meer dan zeventig landen, waaronder Nederland. Hier is het concern sinds 1940 actief.

IBM is vooral bekend door de bijdrage aan de ontwikkeling van de harde schijf en de zogeheten personal computer. De tak voor pc's is sinds 2004 in handen van het Chinese Lenovo.