HELSINKI - De Finse mobieltjesfabrikant Nokia heeft in het derde kwartaal zijn winst voor belastingen weten op te voeren van 1,04 miljard tot 1,22 miljard euro. Dat is meer dan de 1,17 miljard euro die over het algemeen was verwacht. Per aandeel steeg de winst van 15 tot 20 eurocent, waar analisten niet verder waren gekomen dan 18 cent per aandeel.

Nokia maakte zijn kwartaalcijfers donderdag bekend. De omzet groeide van 7,1 miljard tot 8,4 miljard euro. Het aandeel in de markt voor mobiele telefoons stond in het derde kwartaal op 33 procent.

Het concern verkocht 66,6 miljoen mobiele telefoons. In dezelfde periode van vorig jaar waren dat er 51,4 miljoen. Voor het lopende kwartaal gaat Nokia uit van een verkoopgroei die de groei van de markt te boven gaat. Het concern schat dat de wereldmarkt dit jaar goed is voor 780 miljoen mobieltjes. Eerder ging het uit van 643 miljoen stuks.

In aantallen mag de verkoop dan groeien, de gemiddelde verkoopprijs per mobieltje zal dalen, van 108 tot 102 euro, zo verwacht de onderneming. Topman Jorma Ollila liet weten dat de prijsdaling zich vooral in Latijns-Amerika en Noord-Amerika voordoet. Daar worden veel telefoons in het lagere prijssegment verkocht.

Het kwartaalbericht van Nokia viel slecht bij beleggers. Het aandeel verloor op de effectenbeurs in Helsinki 4,7 procent. Analisten maken zich zorgen over de winstmarges van het Finse concern. Die staan volgens hen onder druk doordat Nokia zijn omzet vooral heeft zien stijgen door de verkoop van goedkopere mobieltjes in China en India. Analisten hadden gehoopt dat Nokia betere verkoopresultaten had geboekt met duurdere, geavanceerde modellen.