Het Italiaanse kabinet heeft ingestemd met een nieuw pakket aan noodsteun ter waarde van 32 miljard euro om de economische crisis als gevolg van de coronapandemie te bestrijden.

Ongeveer 11 miljard euro is gereserveerd voor bedrijven en zelfstandige ondernemers die minstens 30 procent van hun omzet hebben verloren. Daarnaast gaat 8 miljard euro naar de strijd tegen armoede en het versterken van de arbeidsmarkt. Rome trekt 1 miljard euro uit voor extra basisinkomens die worden verstrekt aan de armste inwoners van het Zuid-Europese land.

Een onderdeel van het nieuwe maatregelenpakket is dat het verbod op ontslagen, dat tot eind maart zou duren, met drie maanden is verlengd. Voor bepaalde bedrijven duurt het verbod om personeel op straat te zetten zelfs tot oktober. Tegelijkertijd wordt er meer geld vrijgemaakt voor een al eerder ingestelde vorm van deeltijd-ww voor door corona getroffen bedrijven.

Verder kondigde de Italiaanse regering honderden miljoenen euro's aan voor skigebieden. Door reisbeperkingen konden pistes immers niet open in het hoogseizoen. Daarnaast gaat ongeveer 5 miljard euro naar de gezondheidszorg, waarvan 2,8 miljard euro naar de aankoop van vaccins en medicijnen tegen COVID-19. Daarnaast reserveert Italië 200 miljoen euro voor de productie van vaccins in eigen land.

Premier Mario Draghi noemde de extra miljarden een "belangrijk en coherent antwoord op armoede". Tegelijkertijd gaf hij toe dat het slechts een gedeeltelijke oplossing was voor de economische crisis die de corona-uitbraak heeft veroorzaakt.

Italië heeft nu in totaal ruim 200 miljard euro aan extra uitgaven goedgekeurd sinds het begin van de coronacrisis. Door de extra uitgaven loopt ook de staatsschuld van het land op. Die schulden bedroegen eind 2020 al 155 procent van het bruto binnenlands product, waarmee Italië na Griekenland de hoogste staatsschuld van de eurozone heeft.