AMSTERDAM - De effectenbeurzen in Europa leefden vrijdagmorgen tussen hoop en vrees. In het eerste handelsuur leken de verschillende indices op nieuwe dieptpunten af te stevenen, maar gaandeweg leek enig optimisme de overhand te krijgen. De ietwat positievere stemming is onvoldoende om te spreken van herstel, zeker gezien de omvangrijke verliezen van de afgelopen week.

Beursstemming (video): ASML stijgt op oppepper van Qualcomm Verder: weinig vuurwerk verwacht van septemberexpiratie.

Beursjournaal (video): Ahold ruziet met Unilever Verder: DSM breidt productie van sterke vezels voor kogelwerend materiaal uit.

Rond 09.30 liet de AEX-index de rode cijfers achter zich. Uiteindelijk noteerde de belangrijkste graadmeter van het Damrak tegen het middaguur een winst van 1,4 procent op 314,80 punten. Het herstel werd vooral gevoed door de banken en verzekeraars.

Drukten de 'financials' de afgelopen dagen de indices wereldwijd naar beneden, vrijdag leken ze zich wat beter staande te houden. Zwaargewichten zoals Aegon (2,7 procent), ABN Amro (1,9 procent) en Fortis (1,6 procent) hielden de AEX overeind. Branchegenoot ING bleef achter, de bankverzekeraar leverde 0,3 procent in. Aan de bovenzijde van de koerslijst stonden de belangrijke verliezers van de afgelopen dagen. Chipmachinemaker ASML (6,2 procent) en Philips (5,1 procent) maakten wat van de ellende van deze week goed.

DSM kreeg er 0,6 procnet bij. De fijnchemiespecialist gaat vier nieuwe Amerikaanse productielijnen in gebruik nemen voor de kogelwerende vezel Dyneema. Branchegenoot Akzo Nobel meldde de verkoop van zijn Britse dochter Rosemont Pharmaceuticals aan het Amerikaanse Bio-Technology General. De transactie levert het Arnhemse concern 100 miljoen euro op; op de beursvloer ging het aandeel 1,9 procent omhoog.

Elders op de beurs ging geheugenchiptester Rood Testhouse fors onderuit. Het Harderwijkse concern raakte een kwart van zijn beurswaarde kwijt na slechte halfjaarcijfers.

Alle andere beurzen in Europa volgden het Amsterdamse voorbeeld. Londen stond aan het eind van de ochtend 2,3 procent hoger. Voor Frankfurt was een stijging weggelegd van 1,9 procent en Parijs deed het 1,25 procent beter.

Het koersbeeld is een voorbode van wat later op de dag zal komen. Er loopt een aantal termijncontracten af, wat altijd sterk schommelende koersen oplevert. Ook in de Verenigde Saten is er sprake van het zogenoemde triple whitching hour.

De halfgeleidersector was hoger dankzij wat positievere vooruitzichten voor het vierde kwartaal van het Amerikaanse Qualcomm. Bovendien liet het Japanse NEC weten voor de eerste helft van het lopende boekjaar winst te verwachten in plaats van verlies.

De afwaardering die de Duitse herverzekeraar Munich Re van Moody's voor zijn kiezen had gekregen, had weinig gevolgen voor de financiële waarden. Het concern zelf was na een iets lagere opening 1,5 procent hoger. Het autoconcern DiamlerChrysler steeg 1,75 procent na de bekendmaking dat het bijna 1,2 miljard euro steekt in deelnemingen in de truckdivisies van Mitsubishi en Hyundai.

Het Franse telecomconcern Alcatel beleefde een ommekeer. Het maakte bekend 23.000 banen te schrappen. Eerst zakte de koers met 10 procent, later op de ochtend was er sprake van een koersstijging van 8,4 procent, goed voor de eerste plaats in de Parijse beursindex.

Euro

De euro begon wat hoger, maar was rond het middaguur onveranderd op 0,9820 dollar. Tegenover het pond sterling liep de koers wat op, van 0,6320 naar 0,6330.