Demissionair minister van Financiën en CDA-lijsttrekker Wopke Hoekstra heeft "het schaamrood op de kaken" door de lijst van wetsovertredingen die de Belastingdienst heeft begaan, zei de bewindsman zondag in het televisieprogramma Buitenhof.

De lijst met overtredingen is vrijdag naar de Tweede Kamer gestuurd.

"Helaas past het in wat we anderhalf jaar geleden aan de weet zijn gekomen", aldus Hoekstra. Er wordt "met man en macht" gewerkt aan het oplossen van de problemen die aan het licht kwamen door de affaire met de kinderopvangtoeslag. "Maar ik denk dat je ook zo eerlijk moet zijn, dat je niet kunt beloven dat het helemaal tot het verleden behoort."

CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt, die samen met SP'er Renske Leijten een sleutelrol speelde in het onthullen van de affaire, had om de lijst gevraagd. De Belastingdienst overschreed beslistermijnen, handelde in strijd met privacywetgeving en nam zonder of met slechte motivatie besluiten.

Ook werden stukken achtergehouden voor burgers en rechters, werd het ouders onnodig moeilijk gemaakt om hun recht op toeslag aan te tonen en werd toeslag stopgezet of teruggevorderd zonder dat vooraf onderzoek was gedaan.

Volgens Hoekstra is het verschrikkelijk hoe de slachtoffers van de affaire "onder de wielen van de overheid zijn terechtgekomen".