Luchthavens in de Verenigde Staten hebben vrijdag bijna 1,36 miljoen passagiers verwerkt, wat het grootste aantal sinds 15 maart vorig jaar is. Het stijgende aantal reizigers geeft aan dat de hard getroffen luchtvaartsector in de VS dankzij de vaccinaties tegen COVID-19 langzaam begint te herstellen van de coronacrisis.

De cijfers komen van het overheidsbureau Transportation Security Administration (TSA), dat reizigers op Amerikaanse vliegvelden screent. De coronapandemie en de lockdowns tegen de corona-uitbraak hebben Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen zeer hard geraakt, met miljarden dollars aan verliezen. Vorig jaar kelderden de reizigersaantallen in de VS met 60 procent, maar nu steeds meer Amerikanen gevaccineerd worden, nemen ook de boekingen toe.

Luchtvaartkoepel IATA liet afgelopen week ook al weten dat het vertrouwen onder potentiële reizigers langzaamaan weer groeit. Uit een peiling van de koepel bleek dat 57 procent van de ondervraagden verwacht binnen twee maanden weer te kunnen reizen. Vorig jaar september was dat nog 49 procent. Het vertrouwen groeit doordat de wereld langzaam wordt ingeënt tegen COVID-19.

Ondanks de groeiende reizigersaantallen en het toenemende vertrouwen is van een volledig herstel van de Amerikaanse luchtvaart nog lang geen sprake, want de passagiersaantallen liggen nog altijd 38 procent lager dan voor de corona-uitbraak.