Mathias Cormann is de nieuwe voorzitter van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO). De Australiër troefde onder meer voormalig Eurocommissaris voor Handel Cecilia Malmström af. De aanstelling leidt tot kritiek vanuit milieuclubs als Greenpeace vanwege Cormanns klimaatachtergrond.

De OESO is een samenwerkingsverband tussen 36 landen verspreid over de hele wereld. De organisatie probeert sociaal en economisch beleid te bestuderen en te coördineren. Momenteel werken de OESO-landen bijvoorbeeld aan gezamenlijke regelgeving om grote techbedrijven te belasten.

Cormann, die vanaf juni het stokje overneemt van José Angel Gurría, is gepokt en gemazeld in de Australische politiek. De in België geboren politicus was zeven jaar lang minister van Financiën en dertien jaar senator.

"Het zou een voorrecht en een eer zijn om de OESO te mogen leiden", schrijft de Australiër zaterdag in een verklaring. Hij benadrukt onder meer de noodzaak om samen te werken om de wereldeconomie zo snel mogelijk te herstellen na de pandemie. Ook moet de OESO onder zijn voorzitterschap leiding geven aan "ambitieus en effectief klimaatbeleid".

Milieuorganisaties zijn gestruikeld over dat laatste punt, omdat Cormann volgens hen in het verleden heeft laten zien weinig aan klimaatverandering te willen doen. Zo was hij tegen een belasting op CO2-uitstoot, een beleidsmaatregel die hij "een heel dure hoax" noemde.

"Dit is een gemiste kans voor de OESO om een grens te trekken en iemand te boycotten vanwege diens verleden met het tegenhouden van klimaatbeleid", aldus Greenpeace International-topvrouw Jennifer Morgan tegen BBC.