De Amerikaanse webwinkel Amazon heeft besloten om te stoppen met de verkoop van boeken waarin homofilie, transgenderisme en andere seksuele identiteiten worden voorgesteld als een mentale ziekte. De aanleiding is controverse rond een boek over transgenders van een conservatieve Amerikaanse schrijver.

Amazon kondigde de maatregel aan in een brief naar enkele Republikeinse senatoren die het bedrijf hadden gevraagd waarom het boek When Harry Became Sally: Responding to the Transgender Moment van de conservatieve academicus Ryan Anderson uit de digitale handel was gehaald. Anderson staat bekend als tegenstander van het homohuwelijk.

In de brief, die bij de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal belandde, legt Amazon uit dat het zich het recht voorbehoudt om bepaalde producten niet te verkopen. "We geven onze consumenten toegang tot een verscheidenheid aan visies en we verkopen ook boeken waar sommigen zich misschien vragen bij zouden stellen. Maar elke verkoper maakt keuzes in de selectie die hij aanbiedt, en wij ook. Om op uw specifieke vraag te antwoorden: we hebben ervoor gekozen om geen boeken te verkopen die lhbti-identiteit voorstellen als een ziekte."

De uitgever van het boek van Anderson reageert teleurgesteld en noemt genderdysforie (als iemand zich niet goed voelt bij zijn of haar biologische geslacht) "een serieuze ziekte". Hij verklaart tegenover de krant dat Amazon een debat over de "behandeling" daarvan probeert te kortwieken.

Lhbti-groepen zijn tevreden met de actie van de webwinkel. "Er is een schandalige geschiedenis van lhbti labelen als een ziekte en de beslissing van Amazon is een stap in de goede richting om de desinformatie over lhbti-personen, zeker transjongeren, te beëindigen", reageert de belangengroep GLAAD.