DEN HAAG - De Stichting Keurmerk Busbedrijf (SKB) heeft voor het eerst het kwaliteitskeurmerk van een busbedrijf ingetrokken. Zij heeft Muys Reizen uit Rucphen het keurmerk ontnomen omdat chauffeurs van dat bedrijf herhaaldelijk te hard hebben gereden of niet voldoende hebben gerust. Bovendien hebben de chaufeurs vermoedelijk gesjoemeld met de tachograaf, die de rij- en rusttijden registreert.

Dat heeft de stichting vrijdag bekendgemaakt. De SKB stelt strenge voorwaarden aan busbedrijven die het keurmerk willen voeren. Chauffeurs moeten bijvoorbeeld voldoende rusten en de bussen behoren veilig te zijn. Controleurs gaan elk halfjaar langs om te kijken of een bedrijf nog aan de eisen voldoet.

Muys Reizen mag ondanks de intrekking van het keurmerk blijven rijden. Alleen meerdaagse reizen naar het buitenland zijn verboden. Over een jaar mag het bedrijf proberen het keurmerk terug te krijgen. De SKB zal echter extra goed kijken of Muys Reizen aan de eisen voldoet.

Het busbedrijf is teleurgesteld over de beslissing van de SKB. Een aantal chauffeurs overtrad de wet, maar de rechter heeft besloten dat Muys Reizen daar niet verantwoordelijk voor is, aldus een woordvoerder. "Toch heeft de stichting het keurmerk ingetrokken." Klanten letten volgens hem niet op het keurmerk, dus hun aantal zal niet afnemen.