Chinese toezichthouders overwegen webwinkelconcern Alibaba een forse boete op te leggen, meldt de Amerikaanse zakenkrant Wall Street Journal donderdag op basis van ingewijden. Het zou gaan om de hoogste Chinese boete voor een bedrijf ooit.

De boete zou de mededingingsboete van 975 miljoen dollar (bijna 815 miljoen euro) overstijgen die chipmaker Qualcomm in 2015 in China moest betalen. Volgens de bronnen moet Alibaba niet alleen een boete betalen, maar ook stoppen met bepaalde concurrentiebeperkende praktijken op het platform. Zo zouden handelaren niet gelijktijdig op een ander platform dezelfde spullen mogen aanbieden als bij Alibaba.

Daarnaast bekijken de toezichthouders of het bedrijf sommige onderdelen moet afstoten, stellen de ingewijden. Dat zouden dan takken zijn die niets te maken hebben met de webwinkelkant van het bedrijf.

De Chinese autoriteiten zijn al langer bezig met het aanscherpen van het toezicht op ondernemingen zoals Alibaba. De Chinese overheid heeft besloten harder op te treden tegen grote concerns met veel macht die tot voor kort maar aan weinig regels gebonden waren.

Zo werd de beursgang van Alibaba's dochteronderneming en financieel dienstverlener Ant Financial vorig jaar op het laatste moment door de Chinese toezichthouder tegengehouden. De autoriteiten vreesden dat het bedrijf een risico zou vormen voor de stabiliteit van het Chinese financiële systeem. De beursgang had de grootste aller tijden moeten worden.