Het aandeel van gamewinkelketen GameStop zorgde woensdag op de Amerikaanse beurs weer voor veel reuring. Het fonds, dat door kleine particuliere beleggers eerder dit jaar tot recordhoogte werd gestuwd, zag nu juist een winst van 40 procent binnen 25 minuten volledig verdampen. Daarna maakte het in korte tijd de helft van dat verlies weer goed.

Een duidelijke aanleiding voor de plotse koersval was er niet. Het aandeel schurkte met een waarde van 348,50 dollar (ruim 292 euro) tegen de hoogste stand ooit aan. De handel in het aandeel werd daarop voor enige tijd stilgelegd vanwege de grote schommeling. Toen de handel werd hervat, zakte het aandeel flink. Daarbij werd het aandeel op een gegeven moment voor nog geen 200 dollar verhandeld.

In januari profiteerde het aandeel GameStop van een heuse gekte rond de stukken. Particuliere beleggers moedigden elkaar vooral via internetforum Reddit aan om te investeren in de aandelen. Daarmee wilden ze grote beleggingsfondsen die op een koersdaling speculeerden, zogeheten shortsellers, een hak zetten. Daarop ging de waarde van het aandeel door het dak.

Dat was voor openbaar aanklagers in de Verenigde Staten zelfs reden om een onderzoek naar de opmerkelijke gang van zaken te openen. Ze bekeken onder meer of er sprake van koersmanipulatie was.