Er werd in 2020 iets meer dan 12 miljard liter diesel, benzine en lpg getankt in Nederland, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Volgens de autovereniging BOVAG werd er sinds 1989 niet zo weinig brandstof getankt; destijds ging het om 10,5 miljard liter.

Het aantal getankte liters daalde vorig jaar met bijna 13 procent ten opzichte van de 13,8 miljard liter in 2019. Normaal gezien wordt maandelijks meer dan 1 miljard liter getankt, maar dat was in 2020 maar vijf keer het geval, zegt BOVAG.

Sinds het CBS de verkoop van brandstof bijhoudt, is nog nooit zo weinig verkocht als in april 2020, midden in de lockdown. De verkoop ging toen, in vergelijking met dezelfde maand in 2019, met een derde onderuit naar 818 miljoen liter. Tijdens de lockdown hadden we minder reden om ons te verplaatsen, doordat we thuis moesten werken, niet bij elkaar op bezoek mochten en alle winkels gesloten waren.

Lpg was er het ergst aan toe. De afzet kwam uit op 202 miljoen liter, wat een absoluut dieptepunt is. In 1990 werd er nog 1,7 miljard liter lpg getankt in Nederland.

Benzineprijs staat bijna op recordhoogte

Alleen diesel wist redelijk overeind te blijven. Doordat het vrachtvervoer in 2020 grotendeels kon blijven rijden, werd er nog wel flink wat diesel getankt, al ging ook hier het aantal getankte liters omlaag: met 14,5 procent tot 4,9 miljard liter, het laagste peil sinds 1`996.

Maandag bleek nog dat de benzineprijs dicht bij een record is door de stijgende olieprijzen.