BRUSSEL - De Europese Commissie heeft Hongarije donderdag opnieuw op de vingers getikt omdat het gat in de begroting alsmaar groter wordt. De Hongaren hadden beloofd om het tekort te verkleinen tot het maximaal toegestane niveau, maar dit jaar en volgend jaar lijkt daar niets van terecht te komen, aldus de Commissie.

Dit jaar komt het tekort uit op 6,1 procent van het bruto nationaal product, veel meer dan de 3 procent die volgens de EU-regels zijn toegestaan. Volgend jaar zou Hongarije volgens de aanvankelijke planning uitkomen op 2,9 procent, maar de nieuwste voorspellingen spreken van 5,2 procent. Eurocommissaris Almunia noemt "de substantiële afwijking, zowel in 2005 als in 2006, van het aanpassingspad verontrustend".

Landen met de euro kunnen volgens het 'stabiliteitspact' een boete krijgen als ze de tekortregels schenden. Hongarije hangt zo'n boete niet boven het hoofd, maar kan door de toorn uit Brussel wel vrezen voor uitstel van invoering van de euro. Bovendien kan in theorie gesneden worden in de hulpgelden aan het Midden-Europese land. Daarover is echter nog niets besloten.