De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) heeft dinsdag naar aanleiding van het hoopgevende vaccinatietempo in de grote economieën haar groeiverwachtingen voor dit jaar naar boven bijgesteld.

De OESO rekent niet langer op 4,2 procent, maar verwacht dat de wereldeconomie dit jaar met 5,6 procent zal groeien, zo blijkt uit een dinsdag verschenen rapport (pdf). Wel waarschuwt de OESO voor grote regionale verschillen wat betreft groei en vaccinatietempo.

Een situatie waarin het ene land alweer open kan en het andere niet, moet voorkomen worden. Met name Europa zou het aantal vaccinaties op moeten schroeven. Ook moeten er stappen gezet worden om ervoor zorgen dat ook armere landen meekunnen in het vaccinatietempo. Dat levert de wereldeconomie veel meer op dan het kost, stelt de OESO.

De OESO rekent met name op India, China en de Verenigde Staten als aanjagers van de groei dit jaar. Zo heeft de organisatie grote verwachtingen van de fiscale stimuleringsmaatregelen van de Amerikaanse president Joe Biden.

Bovendien zegt de OESO dat regeringen de financiële teugels voorlopig nog niet te veel moeten aanhalen. Wel moeten ze ervoor zorgen dat hun economieën de steunmaatregelen kunnen dragen. Ook het vaccinatietempo speelt daarbij een rol. Financiële ondersteuning zou van toepassing moeten zijn totdat de vaccinatiegraad zodanig is dat winkels en bedrijven weer volledig open kunnen.

"Een laag vaccinatietempo kan de verschillende fiscale steunmaatregelen ondermijnen", zei OESO-hoofdeconoom Laurence Boon eerder op dinsdag.